12 Nisan 2012 Perşembe

Psikomotor Gelişimde Bireysel Farklılıklar ve Önemi



Çocuğun gelişimi, bireye ebeveynlerden geçen genlerin yani kalıtımın ve yaşadığı ortamın (çevresel faktörlerin) etkisi altındadır.
KALITIMIN ETKİSİ
Tüm gelişim dönemler olduğu gibi motor gelişiminde de dönemlere ilişkin yaş belirlemeleri yalnızca genel sınırlardır. Her bireyin kendine özgü düşünme, hareket etme, hissetme, konuşma ve anlama biçimi vardır.
Psikomotor gelişim becerileri, genellikle gözlenebilir beceriler olduğu için çocukta gerçekleşen farklılıklar daha somut olarak fark edilir. Örneğin çocuğun geç yürümesi ailelerde     ‘ Acaba bir problem mi var?’  sorusunu akla getirir. Oysa fiziksel bir gerilik yoksa çocuk birkaç ay sonra bağımsız yürüme becerisini geliştirebilir.
Ebeveynden kalıtsal olarak geçen özellikler, her çocuğun büyüme ve gelişme oranını, boy uzunluğunu, kemik ve cinsiyet yönünden gelişimini tayin eder. Buradaki bireysel ayrılık, çocuğun kalıtım yoluyla aldığı büyüme özelliklerine; becerileri, öğrenmeye az ya da çok yetenekli olmasına dayanır.


ÇEVRENİN ETKİSİ
Aile yapısı, sosyoekonomik ve kültürel düzeyinin motor gelişiminde etkili olduğu bilinmektedir. Ailenin çocuğu motive edici olması korkularını anlaması ve ona göre tavır takınması pek çok motor becerinin öğrenilmesinde etkilidir.
   Sosyoekonomik düzeyde sağlıklı beslenmenin öneminin olduğu düşünülürse sağlıklı motor becerileri kazanmayla da ilişkili olduğu gözlenebilir.
 Sağlıksız koşullar psikomotor gelişimi engeller.
Çocuğun bulunduğu çevresel ortam da önemlidir. Apartmanlarda hareket kısıtlılığı yaşayan çocukların, açık havada daha çok oyun oynayan, sportif tesislerden yararlanan çocuklara göre motor becerilerinin daha az gelişmiş olduğu görülür.
Genellikle, 6 aydan 1 yıla kadar kazanılan motor yetenek sayısında bireysel farklılıklar görülmektedir. Bu bireysel farklılıklar bazı çocukların yeni motor becerileri öğrenmeye neden hazır olup olmadıklarını açıklayabilir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
  •   ÇOCUKTA HAREKET, OYUN GELİŞİMİ VE ÖĞRETİMİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
  •   ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GELİŞİM 1 KÖK YAYINCILIK
  •   ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GELİŞİM MAYA AKADEMİ
  •   ÖĞR. GÖR. DR.DİĞDEM MÜGE SİYEZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder