4 Mayıs 2012 Cuma

Sporla İlgili Hareketler Dönemi (7-12 Yaş)

SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 YAŞ)

Bu dönemde çocuklar yeni beceriler kazanmaktan çok, daha önce kazandıkları becerileri daha akıcı ve doğru olarak ortaya koyarlar. Kollar ve bacaklar arasında dengeli bir uygunluk vardır. 

¢  Burada spor terimi geniş anlamıyla kullanılmıştır. Yani yalnızca yarışma değil aynı zamanda eğlence ve spor etkinlikleri açısından gönüllü katıldıkları faaliyetler; oyun, dans, gibi aktiviteleri de kapsayan bir araç olarak benimsenmiştir. Temel hareketler döneminin bir uzantısı olarak spor hareketler gelişir. Temel ve bağlantılı spor becerileri bu dönemde gelişir. Bu gelişime ilişkin süreçte amaç değişmiştir. Oyun ,dans ,yarışma ve kurala dayalı etkinlikler yer alır. Temel hareketler döneminde kazanılan sekme ve sıçrama gibi beceriler, örneğin ip atlama gibi bir etkinlik belirli bir amaç için kullanılır.
¢  Bu dönemdeki gelişim hızı psikomotor olgunluğa ve duygusal etkinliklere bağlıdır. Kuvvet, dayanıklılık, hız, denge gibi özelliklerin gelişmesiyle performans artar. hareketler giderek daha karmaşık ve spor türüne özgü  seçilmeye başlanır.  Ancak bu yıllarda yeni beceriler kazanmaktan daha çok, önceden kazanılmış olanların iyileştirilmesi esastır.

¢  11 yaşından sonra beceri gelişmesinde bireysel farklılıklar ve bir branşa ( statüye bağlı olarak) yönelme ortaya çıkar. Kapsamlı araştırma ile yeni bir çok hareket öğrenilmiş ve pekiştirilmiş olur.
¢  Spora ilişkin hareket becerilerinde, çocuğun zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimi etkilenir. Tepki zamanı, hareket hızı, beden yapısı, boy vücut ağırlığı, alışkanlıklar, arkadaş etkisi spor becerilerinde rol oynar. Örneğin hız sıçrama fırlatma gibi denge becerilerinde erkekler kızlara göre daha başarılıdır. Kızlar da esneklik ve küçük kas koordinasyonuna dayalı hareketlerde erkeklere oranla daha başarılıdır. Ergenliğe giriş döneminde de yeni vücut tanınmaya başlanır.
¢  Çocuklar hareket becerilerini öğrenmeye ve yarışmaya çok isteklidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder